Туристичний збір – бонус для місцевих бюджетів

Сезон відпусток для курортних міст та сіл України – це можливість поповнити свої бюджети надходженнями від туристичного збору. Однак, органи місцевого самоврядування часто не докладають зусиль чи просто нехтують цим джерелом доходів. «Ціна держави» дослідила, яку роль в місцевих бюджетах популярних українських курортів відіграють надходження від туристичного збору та склала рейтинг громад, які лідирують за обсягом туристичного збору. Лідер рейтингу - Трускавецька громада, яка з запасом обійшла мекку українського зимового відпочинку курорт «Буковель» (с. Поляниця).

Туристи. Скільки їх?

Українська туристична галузь поступово відновлюється після спаду в 2014 році. За даними Державної служби статистики України, у 2017 році (дані за 2018 рік на разі відсутні) Україну відвідали понад 14,2 млн іноземців (на 12% більше, ніж у 2014 році). Обсяг внутрішнього туризму збільшився у 1,5 рази, порівняно з 2014 роком, і сягнув 477 тис. осіб. Звичайно, не логічно всіх іноземців, які в’їхали в Україну, вважати туристами в традиційному розумінні. Проте, з другого боку, і обсяг внутрішнього туризму – занижений, оскільки українська статистика базується на даних туроператорів і турагентств, не враховуючи громадян, які подорожують самостійно і зупиняються в приватному секторі.

Туристичний збір. Що це?

Туризм не лише позитивно впливає на розвиток суміжних галузей (торгівлю, розміщення і харчування, транспорт, культуру і спорт тощо), а й є, чи може стати для громад з туристичним потенціалом додатковим джерелом наповнення їхніх бюджетів. Тим паче, що органи місцевого самоврядування для реалізації останнього мають необхідний інструмент – туристичний збір.

Туристичний збір – це збір до місцевого бюджету громади, який має право (але не обов’язок) встановлювати орган місцевого самоврядування на території відповідної територіальної громади. Його сплачують особи, які тимчасово зупиняються в готелях, кемпінгах, хостелах, турбазах, приватних садибах тощо. Розмір збору визначає орган місцевого самоврядування в межах до 0,5% мінімальної зарплати (встановленої на 1 січня поточного року) за добу тимчасового проживання – для внутрішніх та до 5% – для іноземних туристів. Безпосередньо справляють та перераховують його до місцевого бюджету юридичні та фізичні особи-підприємці, які надають послуги з розміщення, тобто, ті ж готелі, хостели, кемпінги і т. д.

Місцеві бюджети. Скільки зібрали з туристів?

У 2018 році місцеві бюджети України зібрали 90,7 млн грн туристичного збору. В загальній структурі податкових надходжень місцевих бюджетів роль туристичного збору – незначна (лише 0,04% усіх податків і зборів, що надійшли до місцевих бюджетів). Це пов’язано з тим, що, по-перше, лише окремі територіальні громади мають туристичний потенціал (пам’ятки архітектури, рекреаційну інфраструктуру тощо), а по-друге, навіть ті громади, що мають потенціал, не завжди/не повною мірою використовують туристичний збір для наповнення своїх бюджетів.

Серед великих міст – обласних центрів – найбільше з туристів зібрали у Києві (33 млн грн, або 36,4% загального обсягу туристичного збору, що надійшов до усіх місцевих бюджетів у 2018 році), Одесі (7,3 млн грн, або 8%), Львові (6,5 млн грн, або 7,2%) та Харкові (2,7 млн грн, або 3%). Обсяг надходжень туристичного збору в інших обласних центрах не перевищував 1 млн грн. Звичайно, на фоні загальної суми податкових надходжень до бюджетів обласних центрів, туристичний збір виглядає своєрідним бонусом, але для окремих міст, сіл і селищ – з потужним туристичним чи рекреаційним потенціалом – він є непоганим джерелом бюджетних доходів.

«Ціна держави» проаналізувала надходження туристичного збору до бюджетів найпопулярніших українських курортів. Одноосібним лідером рейтингу є бальнеологічний курорт Трускавець, де відпочиваючі сплатили понад 3,6 млн грн туристичного збору. Але найбільш відчутний вплив на доходи місцевих бюджетів туристичний збір має для с. Поляниця (гірськолижний курорт «Буковель») – 11% усіх податкових надходжень бюджету громади, с. Косонь (термальний курорт «Косино») – 11%, с. Новофедорiвка (чорноморський курорт Залізний порт) – 10% та смт. Східниця (бальнеологічний курорт) – 7%.



Розсилка: