Бюджетний літопис: 3 квартал 2014 року

У ІІІ кварталі 2014 року у фіскальній сфері на передній план вийшли чотири теми: вплив підвищення податків на доходну частину бюджету, бюджетні відносини з окупованими територіями Сходу України, вплив фіскальної політики на валютну дестабілізацію та формування бюджету на 2015 рік.

Доходи зведеного бюджету за ІІІ квартал 2014 року становили 115.6 млрд. грн., що на 0.7% більше, ніж за ІІІ квартал 2013 року. І це при тому, що Україна отримала у серпні поточного року безповоротну допомогу від Європейського Союзу. Впровадження податку із доходу у вигляді процентів за вкладами та військового збору, а також підвищення ставки плати за користування надрами допомогли в меншій, ніж очікувалося, мірі.

Видатки зведеного бюджету за ІІІ квартал 2014 року становили 119.8 млрд. грн., що на 0.1% менше, ніж за ІІІ квартал 2013 року. Зекономити вдалося за рахунок припинення фінансування окупованих територій Сходу України та анексованого Криму, внесення змін до бюджету, а також недофінансування окремих сфер. Зекономлені таким чином ресурси спрямували на фінансування оборони.

Дефіцит зведеного бюджету у ІІІ кварталі 2014 р. склав 12.1 млрд. грн., або 3.3% ВВП, що приблизно в два рази більше за аналогічний минулорічний показник. Таким чином, за підсумками січня–вересня 2014 року дефіцит зведеного бюджету досяг рівня 3.1% ВВП, що менше річного плану та не перевищує 5.8% ВВП (обмеження, встановлене МВФ). Щоправда, недовиконання видатків - це, по суті, прихований дефіцит.

Детальніше про виконання зведеного бюджету України у ІІІ кварталі 2014 року читайте в нашому традиційному звіті «Бюджетний літопис: 3 квартал 2014 року».



Розсилка: