Ваш «рахунок від держави» за 2014 рік

Минулого року Україна зіткнулася зі значними труднощами в сфері бюджету. Революція, а потім окупація частини території спровокували, з одного боку, зростання видатків через девальвацію та військові витрати, а з іншого – стагнацію бюджетних доходів через економічну кризу. В результаті, державний борг сягнув критичного рівня. Що означає все це для звичайного громадянина? Саме цьому питанню і присвячений даний звіт.

Для початку, «вартість держави» для звичайного платника податків минулого року зросла до 35 тис. грн на рік (31 тис. грн у 2013 році). Сюди входять: єдиний соціальний внесок (16 854 грн на рік), податок на додану вартість (8 251 грн на рік) та податок на доходи фізичних осіб (6 665 грн), які в сумі становлять більше 90% податкових витрат українця.

Зазнали змін і напрямки використання коштів. Зросли видатки на армію (до 947 грн на рік) та правоохоронців (до 1 552 грн на рік). Через знецінення гривні також збільшилися витрати на обслуговування боргу (до 1 710 грн на рік). Основною частиною податкових витрат залишилися пенсії – кожен минулого року витратив 19 615 грн на підтримку літніх людей.

Оскільки державний борг стрімко зріс, частка цього боргу для кожного з нас теж, відповідно, зросла. На кінець 2014 року борг в розрахунку на кожного працездатного українця сягнув 60,9 тис. грн (+32,2 тис. грн за рік). Основними причинами зростання боргу були девальвація гривні, субсидування «дешевої комуналки» та підтримка банків.

Детальніше читайте в нашому традиційному звіті «Ваш «рахунок від держави» за 2014 рік».

Дмитро Боярчук



Розсилка: