Бутерброд за $1 500 показує, як товарний обмін підвищує добробут

Ми вже давно не задумуємось звідки береться кава на нашому столі. І зовсім не турбуємось про такі дрібниці як сіль чи прянощі. Це все стало невід’ємною частиною нашого побуту, нашого комфорту. І, напевно, це буде значним здивуванням для більшості, що ці всі звичні для нас речі були б неможливі без вільної торгівлі.

Пропонуємо Вашій увазі переклад статті про ранкову каву, вільний обмін товарами та послугами між країнами, а також про те, чому захист «вітчизняного виробника» не приносить користь країні.

Англомовний оригінал був опублікований на сайті Humanprogress.org під назвою «$1,500 Sandwich Illustrates How Exchange Raises Living Standards» 25 вересня 2015 року. Авторка: Chelsea German. Переклад: Дмитро Боярчук, виконавчий директор САSE Україна.

Челсі Джерман

Яким було би життя без товарного обміну? Недавно чоловік у США вирішив виготовити бутерброд з усього, що зробив сам. Він виростив овочі, добув сіль з морської води, видоїв корову, зробив з молока сир, замаринував огірки, змолов борошно з пшениці, щоб спекти хліб, власноруч збирав мед та особисто зарізав курку на м’ясо. Він опублікував результати своїх старань у повчальному відео: виявляється, зготувати бутерброд цілковито своїми зусиллями коштувало йому 6 місяців життя та 1 500 доларів.

(Зауважимо, він користувався авіатранспортом, щоб дістатися моря і видобути сіль. Якби він сам почав будувати літак, то навряд чи будь-коли втілив би цей задум.)

Робити своїми руками навіть такі дрібниці, як бутерброди, без використання ринкового обміну є божевільно неефективним. Був час, коли кожен вирощував власну їжу і шив собі одяг – час неймовірної бідності та виснажливої безперервної праці.

Що більше людей залучено до обміну, то більш вигідним він стає. Цього ранку, завдяки міжнародній торгівлі, я пила каву, вирощену у Латинській Америці, працювала на комп’ютері в окулярах, вироблених у Європі, писала цю замітку на клавіатурі, виготовленій в Азії. На щастя, свобода міжнародної торгівлі у світі загалом поліпшується. Зростання товарообігу допомагає підвищувати життєві стандарти та зменшує рівень бідності.

Економічні свободи, свобода міжнародної торгівлі, оцінка від 0 до 10

Однак зміни у США менш позитивні. Якщо дати волю політикам, які відстоюють торговий протекціонізм, як Берні Сандерс від лівих чи Дональд Трамп від правих, свобода торгівлі у Сполучених Штатах і далі погіршуватиметься. Вони стверджують, що торгівля шкодить економіці США та знищує робочі місця. Утім, економісти давно дійшли згоди, що вільна торгівля є ключовою для економічного процвітання.

Цього ранку, коли ви питимете каву, задумайтеся на хвилинку, звідки ця кава до вас потрапила. Найвірогідніше, ви б її зараз не пили, якби не було вільної торгівлі. Це відео показує, як обмін товарами та послугами між країнами в тисячах дрібниць торкається життя кожного та допомагає підвищити життєві стандарти. Майже все, чим ви користуєтеся, – наслідок складних взаємозв’язків людської співпраці, яка часто виходить за межі однієї країни. Навіть такі прості речі, як торба з харчами чи олівець, – результат «симфонії людських зусиль, що простяглися на всю довжину земної кулі».



Розсилка: