Дорогі акцизи: Україна vs ЄС

Акцизний податок на пальне в Україні є значно нижчим, ніж в країнах ЄС, однак його роль у наповненні бюджету відповідає середньоєвропейському показнику.

Як вже з’ясувала «Ціна держави», частка податків (акцизу та ПДВ) у структурі ціни бензину в Україні становить 35% (у середньому по країнах ЄС – 60%). Держава встановлює фіксовану суми акцизного податку з одиниці нафтопродуктів. Для бензину ставка акцизу становить 213,5 євро за 1000 л імпортованого чи виробленого в межах держави бензину (для дизпалива – 139,5 євро за 1000 л). Ставки акцизу з пального в Україні значно нижчі, ніж у країнах ЄС – це стосується як бензину так і дизпалива.

Джерело: www.eea.europa.eu

Однак значення акцизу в структурі податкових надходжень співставне з середньоєвропейським показниками. Станом на 2016 рік вага надходжень від оподаткування пального акцизом в загальних податкових надходження зведеного бюджету України була дещо вищою, ніж у середньому по країнах ЄС (5,7% при середньоєвропейській – 5,1%), а от по відношенню до ВВП – нижчою (1,3% при середньоєвропейській – 1,8%). Але вже у 2017 році надходження акцизного податку з пального в Україні зросли на 43%, порівняно з 2016 роком і сягнули 1,8% ВВП країни. Тобто досягнули середньоєвропейського рівня.

Джерело: www.ec.europa.eu

Ми очікуємо, що до кінця 2018 року ця тенденція збережеться. Незважаючи на загальну тенденцію до скорочення споживання пального у фізичних показниках, можна припустити незначне збільшення надходжень від акцизного оподаткування пального, порівняно з попереднім роком. Це станеться за рахунок зростання цін на нафтопродукти та зниження курсу гривні.



Розсилка: