Чому не маємо бюджету: Яценюк запізнився, а Рада не захотіла

Уряд Ярсенія Яценюка запізнився з передачею проекту державного бюджету на 2015 рік на розгляд Верховної Ради. Згідно з вимогами Бюджетного кодексу, проект держбюджету на наступний рік має потрапити до парламенту не пізніше 15 вересня.

Прем’єр-міністр виправдовується тим, що проект головного кошторису країни було розроблено вже з урахуванням змін до Податкового й Бюджетного кодексів. Прийняття цих змін дозволило б отримати в 2015 році зростання економіки на 2% й трохи підвищити соціальні стандарти. Однак депутати не схотіли розглядати зміни, отже, подання проекту держбюджету в Раду сенсу не мало. Втім, раніше Яценюк стверджував, що проект існує в двох варіантах, один з яких базується на Податковому кодексі в нинішній редакції. Жодного проекту в Раді так і не побачили.

Тим часом голова Мінфіну Олександр Шлапак заявив, що віртуальний проект держбюджету вже потребує переробки, оскільки в ньому закладено середній курс долару в 2015 році 12,9 грн. Враховуючи останні тенденції на валютному ринку, середньорічний курс зеленої валюти може виявитися вищим.

Заяви прем’єра свідчать про бажання забезпечити для країни більш прогресивне бюджетне законодавство, чому перешкоджає некерований парламент. Однак невчасна розробка та подання до Верхової Ради проекту держбюджету лишається винятково на совісті урядових чиновників.



Розсилка: