Динаміка виконання бюджету у жовтні - без сюрпризів

В жовтні казна продовжувала наповнюватися повільно. Зокрема в цьому місяці в зведений бюджет було отримано 97.3 млрд грн доходів, що на 1.7 млрд грн або ж на 1.7% більше ніж в жовтні 2018 року. Сповільнення доходів (в порівнянні з минулим роком) відбувалось через міцнішу гривню, подолання заборгованості з відшкодування ПДВ, скорочення виробництва тютюнових виробів, скорочення енергетичного імпорту, та податкові пільги.

Читати далі

Доопрацьований бюджет 2020 – майже без сюрпризів

Уряд презентував проект бюджету на 2020 рік до другого читання у Парламенті (самого тексту проекту на сайті ВРУ наразі немає). Особливих сюрпризів, у порівнянні з першим проектом немає. Доопрацьований проект залишився достатньо консервативним. Амбітні плани урядовців щодо 40% зростання ВВП впродовж найближчих 5 років та ряду реформ не відображені у доопрацьованому проекті. Втім, уряд переглянув макроекономічні показники, які лежать в основі проекту, збільшив очікувані доходи від приватизації, запланував легалізувати гральний бізнес, податки ж вирішив не підвищувати. Як саме змінився проект головного кошторису країни на 2020 рік - в аналізі «Ціни держави».

Читати далі

У вересні зведений бюджет отримав рекордний дефіцит

У вересні 2019 року доходи зведеного бюджету зростали повільними темпами (+3.7% проти 12% зазначених у планах) і склали 91 млрд грн переважно завдяки податку на доходи громадян та податку на додану вартість з вироблених в Україні товарів. В той же час темпи зростання видатків, як поточних так і капітальних, були випереджальними (+8.5%) і становили 116.5 млрд грн. В результаті дефіцит зведеного бюджету в цьому місяці становив рекордні 26.6 млрд грн. (*При розрахунку дефіциту окрім доходів та видатків враховується кредитування)

Читати далі

Бюджет виконується з напругою – серпень не вийняток.

В серпні 2019 року в зведений бюджет надійшло 114.2 млрд грн доходів. Це на 3.1 млрд грн або ж на 2.6% менше ніж в серпні рік 2018 року. Падіння податків з імпорту не були компенсовані ані прямими податками, ані нерегулярними доходами.

Читати далі

Борг скорочується завдяки укріпленню гривні

Впродовж липня 2019 року уряд активно розміщував ОВДП. Попри те, що сума запозичень перевищувала погашення на 32.3 млрд грн, сума державного та гарантованого державою боргу України зменшилась у гривневому еквіваленті на 35.65 млрд грн завдяки укріпленню гривні.

Читати далі

В липні 2019 доходи від держпідприємств пожвавили динаміку наповнення бюджету

Зведений бюджет у липні 2019 року як і у червні отримав 101.9 млрд грн доходів. По відношенню до липня 2018 року доходи зведеного бюджету зросли на 20.4%, або ж на 17.3 млрд грн. В цьому місяці половину цього приросту продовжував забезпечувати прибутковий податок з громадян, а іншу – доходи від держпідприємств.

Читати далі

Надходження до держбюджету у липні зросли. Позитивну динаміку забезпечили податкові надходження та дивіденди «Нафтогазу» за 2018 рік

Доходи держбюджету в липні 2019 зросли на 19.8% у порівнянні з липнем 2018 року. Доходи держбюджету у липні склали 77.3 млрд грн, що на 12.8 млрд грн більше ніж у липні минулого року. При цьому у липні суттєво зросли податкові надходження - на 43.5% (+11.2 млрд грн) до 36.9 млрд грн. Динаміка відшкодування ПДВ змінилась не кардинально – у липні цього року було відшкодовано на 3% меншe (-324 млн грн) ніж у липні-2018.

Читати далі

В липні залишки на ЄКР зросли більш ніж в 3.8 рази завдяки активним запозиченням уряду на внутрішньому ринку

Станом на початок серпня залишки на єдиному казначейському рахунку становили 48 967.5 млн грн, що в 3.8 рази більше аніж на початок місяця. В порівнянні з початком цього року, залишки на ЄКР збільшились майже в п’ять разів.

Читати далі

В червні 2019 темпи наповнення бюджету продовжили уповільнюватись

Зведений бюджет у червні 2019 року отримав 101.9 млрд грн доходів, що на 2.6%, або ж на 2.6 млрд грн. більше, аніж у червні 2018 року. В цьому місяці більшу частину цього приросту продовжували забезпечувати бюджетоутворюючі податки: прибутковий податок з громадян, ПДВ з вироблених в Україні товарів та рентна плата. В той же час, в червні 2019 року скоротились (рік до року) неподаткові доходи через відсутність в червні 2019 року доходів від НБУ.

Читати далі

Наповнення державного бюджету в Україні та країнах ЄС: джерела схожі, проте рівень перерозподілу коштів різний

Україна попереду європейських країн в перерозподілі фінансових ресурсів через державний бюджет. Рівень централізованого перерозподілу коштів в Україні значно вищий, ніж в багатьох європейських країнах. При цьому основні джерела формування податкових доходів практично однакові. «Ціна держави» з’ясувала, якими податками наповнюються державні бюджети європейських країн та України.

Читати далі



Розсилка: