Спецфонд бюджету: коротко про головне

Менше 10% коштів державного бюджету України у 2019 році матимуть чітко закріплені напрями використання. Саме стільки коштів буде перерозподілено через спеціальний фонд державного бюджету. «Ціна держави» пояснює призначення спецфонду, як він наповнюється, так куди спрямовуються його кошти.

Читати далі

Незважаючи на ризики, доходи зведеного бюджету 2018 виросли на 16.5%

Виконанню зведеного бюджету в 2018 році перешкоджали такі фактори, як відсутність доходів від спецконфіскації та приватизації, нижча девальвація гривні, менші надходження рентних платежів і перепланування прибутків від НБУ. Проте ці ризики були компенсовані прибутковим податком, надходження від якого виросли за рахунок росту зарплати, податком на прибуток підприємств, «імпортним» ПДВ, надходження якого виросли за рахунок зростання імпорту, прибутком НАК Нафтогаз і ростом заборгованості з відшкодування ПДВ

Читати далі

Рейтинг бюджетних пріоритетів

«Ціна держави» дослідила як змінювались пріоритети бюджетних видатків впродовж останніх років та сформувала відповідний рейтинг. Соціально захищені громадяни, освіта та дорогі службовці – у фаворі бюджетного фінансування останніх років.

Читати далі

Як держава фінансує розвиток економіки

Бюджетні видатки на розвиток економіки за підсумками 2018 року перевищили 140 млрд грн, понад половину з яких (54.8%) становили видатки з місцевих бюджетів. «Ціна держави» з’ясувала, куди саме витрачались кошти, передбачені для розвитку економіки. Як виявилось, дороги були і залишаються головним напрямом видатків економічного розвитку.

Читати далі

В пошуках балансу. Чому виникає дефіцит або профіцит бюджету?

«Ціна держави» пояснює, що означає дефіцит та профіцит бюджету, а також, чому Державний бюджет в Україні є зазвичай дефіцитним, а місцеві бюджети – профіцитні?

Читати далі

Прибутки Нафтогазу сприяли росту доходів зведеного бюджету в листопаді

В листопаді до бюджетів всіх рівнів було залучено 122 млрд грн., що на 21.6% більше ніж в листопаді 2017 року. Росту доходів сприяло перерахування дивідендів від Нафтогазу, а також ріст обсягів рентної плати.

Читати далі

Топ-5 видатків Державного бюджету на розвиток регіонів 2019 року

Будувати та ремонтувати дороги, школи, амбулаторії, стадіони, ЦНАПи тощо лише коштом місцевих бюджетів – особливо у сільській місцевості – майже нереально. Коштів бракує. Тому щороку з державного бюджету через механізми субвенцій і проектного фінансування в територіальні громади «вливають» фінансовий ресурс для підтримання соціально-економічного розвитку. І хоча суми такого «вливання» становлять менше 10% загального обсягу коштів, переданих з державного бюджету до місцевих, для окремих територіальних громад вони є чи не єдиним джерелом фінансування свого розвитку.

Читати далі

Виконання бюджету - 2018 у жовтні: темп росту доходів відстає від плану

У жовтні 2018 року темпи росту доходів зведеного бюджету України дещо відстають від плану. Зокрема план по приватизації виконано лише на 0.6%. Однак ріст імпорту, девальвація та зростання зарплат забезпечують хороший темп зростання податкових надходжень.

Читати далі

Як воєнний стан вплине на бюджетну сферу?

За умов воєнного стану Державний бюджет переходить в ручний режим керування.

За всю історію незалежності в Україні ще не запроваджували воєнного стану, тому спрогнозувати його наслідки складно. «Ціна держави» з’ясувала, як воєнний стан може вплинути на Державний бюджет. В умовах воєнного стану бюджет втрачає свою значущість на користь швидких процедур і меншої кількості залучених до рішення сторін

Читати далі

Проект бюджету збалансований, але із "заначками"

Уряду вдалось уникнути радикальних змін при доопрацюванні проекту бюджету на 2019 рік. «Ціна держави» виокремила важливих 5 тез про зміни, які вніс уряд до проекту бюджету.

Читати далі



Розсилка: