Інфографіка "Ціна держави: порахуйте свої податки"

Більшість українців переконані, що їхні потреби (освіту, охорону здоров’я, безпеку, пенсії тощо) забезпечує держава. Однак це міф – насправді всі ці напрями фінансуються податками, які сплачують пересічні громадяни. Наприклад, людина з “чистою” зарплатою 3 тис. грн. сплачує до бюджету 32 тис. грн. податків на рік.

Читати далі

Бюджетний літопис: 2 квартал 2014 року

У ІІ кварталі 2014 р. вже секвестрований бюджет виконувався напружено. На жаль, урядові не вдалося показати значні результати боротьби з податковими схемами. Натомість темпи падіння доходів основних податків (ПДВ, податок на прибуток) продовжували набирати обертів на фоні ескалації АТО.

Читати далі

Бюджетний літопис: 1 квартал 2014 року

У першому кварталі план за доходами допоміг виконати Нацбанк, перераховуючи свій очікуваний прибуток авансом до бюджету. Доходи зведеного бюджету за І кв. 2014 р. склали 112.2 млрд. грн., що на 5% більше, ніж за відповідний період минулого року. Переплати податків та затримка з відшкодуванням ПДВ перестали виконувати настільки важливу роль у наповненні скарбниці на початку року та відійшли на другий план.

Читати далі

Ваш рахунок за 2013 рік, або Як розуміти державний бюджет

"У 2013-му році доходи консолідованого бюджету сягнули 442.7 млрд. грн. (30.4% ВВП), а власні доходи Пенсійного фонду – 166.9 млрд. грн. (11.5% ВВП)", – саме таку інформацію ми чуємо від Міністерства фінансів, коли йдеться про громадські кошти. Але як людині, у якої середня зарплата близько 2000–3000 грн. на місяць, осягнути ці цифри? Адже 1 млрд. грн. – це 28 тисяч років (!) бездоганної праці для простого співробітника.

Читати далі

Скільки коштує держава, або За що я плачу податки?

Уся система державних фінансів тримається на дрібних внесках мільйонів українців. Саме пересічний українець, а не промислові гіганти чи олігархи, чи хтось інший утримує величезний державний апарат, оплачує державні закупівлі і сплачує рахунки за усіма соціальними зобов’язаннями.

Читати далі

Міжбюджетні відносини: в пошуках "золотої середини"

Міжбюджетні відносини є дуже «технічною» темою, тому громадськість майже ніколи не звертає на це питання увагу. Однак, правда полягає у тому, що усі проблеми, які стосуються безпосередньо якості життя простих громадян (і охорона здоров’я, і освіта, і соціальний захист тощо) сильно залежать саме від того, як працює цей малопомітний для широкої громадськості механізм.

Читати далі



Розсилка: