Як проходила найуспішніша освітня реформа в Європі

Фінська система освіти визнана як одна з найкращих в світі. З року в рік Фінляндія займає лідируючі позиції в освітньому рейтингу PISA, який тестує 15-річних школярів із читання, математики і природничо-наукової грамотності. Зробивши акцент на розвитку knowledge-based economy, Фінляндія взяла на себе колосальний ризик, адже повірила в інтелектуальний потенціал населення і за двадцять років буквально трансформувала генетичний код нації, що ще не так давно у своїй більшості займалася лише сільським господарством і не мала навіть базової освіти. «Ціна держави» проаналізувала, як Фінляндії вдалось досягнути успіху в освітній сфері.

Читати далі

Агенція з якості освіти як інструмент ефективності витрат коштів на університети

Усі європейські країни мають незалежні агенції, які відповідають за якість вищої освіти. Україна на сьогодні залишається єдиною європейського країною, в якій цей орган не працює, а тому неважливо, скільки грошей вкладати на фінансування закладів вищої освіти, якщо якість цієї вищої освіти ніхто не оцінює та не перевіряє.

Читати далі

Сільська освіта в Україні

У сільській місцевості середню освіту отримує 1.2 млн українських учнів. Це майже третина всіх учнів у країні (3.8 млн 2015 року). Сільська освіта в Україні – це яскравий приклад неефективного використання коштів.

Читати далі

Університети та бізнес: міжнародний досвід співпраці та перспективи для України

Чи могли б ми уявити 10 років назад, що на ринку праці з’являться такі професії, як розробник мобільних ігор, журналіст-блогер чи менеджер соціальних медіа? Бути експертом в одній-єдиній сфері в умовах стрімкого технологічного прогресу вже недостатньо.

Світ навколо нас змінюється, а разом з ним змінюється і бізнес-середовище. Чи справляється з такими викликами українська вища освіта? Ринок праці промовисто свідчить - кваліфікація випускників не задовольняє потреб роботодавців. Застарілі стандарти української вищої освіти не встигають за прогресом та інноваціями.

Скоригувати такий дисбаланс на ринку праці України можуть допомогти стратегії формування діалогу між вищою освітою та бізнес-середовищем. Про таку кооперацію, міжнародний досвід співпраці університетів і підприємств, а також вдалі вітчизняні практики читайте у нашому звіті.

Читати далі

Врятувати професійну освіту

В Україні за останні 10 років склалася парадоксальна ситуація: більшість випускників ПТУ не можуть знайти роботу, в той час як на ринку праці відчувається величезний дефіцит працівників робочих спеціальностей.

Проблема криється в невідповідності обсягів та напрямів професійного навчання потребам економіки та ринку праці. Роботодавці нарікають на недостатній рівень якості професійної підготовки. Стан ринку праці красномовно свідчить про необхідність змін.

Децентралізація професійно-технічної освіти може допомогти оптимізувати видатки на освіту через переорієнтацію на потреби регіональної промисловості. Про це, а також про міжнародний досвід реформ у сфері технічної освіти читайте у нашій статті.

Читати далі

Як там у науковців?

У сучасному світі країни роблять головну ставку на інноваційні технології та ноу-хау. Український же експорт досі залишається сировинним. Ми продаємо відносно недорогі сировинні товари, а натомість купуємо дорогі високотехнологічні, які мали б виробляти самі. Чому ж приватний сектор в Україні не зацікавлений підтримувати науку?

Чому показники ефективності наукової галузі залишаються низькими, а також про необхідність зміни підходів фінансування науки та нові можливості розширення міжнародної співпраці українських науковців як шанс вивести науку з занепаду – читайте у нашій статті.

Читати далі

Коли менше означає краще: 10 фактів про фінську модель освіти

Фіни живуть за принципом "менше означає краще". Це стосується і підходу до навчання: менше вчителів, менше уроків, менше тестів. На відміну від корейської системи освіти ("навчання заради проходження іспиту"), фіни заохочують дітей до самого процесу навчання, виховуючи в них бажання вчитися. Суспільство Фінляндії довіряє своїй системі освіти і з повагою ставиться до кожного її представника.

Про основні принципи побудови фінської системи освіти, які відіграли найважливішу роль у перетворенні Фінляндії з традиційної індустріально-аграрної нації в сучасну інноваційну економіку - читайте у нашій статті.

Читати далі

Як стати Південною Кореєю?

Людський капітал, навіть при відсутності великих природних багатств, може стати локомотивом економічного розвитку країни. Прикладом цього є Південна Корея. Країна з масовою неписьменністю за два покоління перетворилася в економічного гіганта, створивши такі бренди, як Samsung, Hyundai, Daewoo і LG. Суворий контроль за інвестиціями в освіту та рівнем їх ефективності сприяв появі висококваліфікованих фахівців та дозволив повністю трансформувати економіку.

Чому збільшення видатків на освіту в Україні, яка все ще працює за принципом «диплом заради диплому», не матиме подібного ефекту та чому можна повчитись у Південної Кореї – читайте у нашій статті.

Читати далі

Ендавмент у вищій освіті: світова практика і українське сьогодення

Залежність від державних дотацій не є запорукою академічного успіху. Про це свідчить структура фінансування найкращих вищих навчальних закладів світу. Ендавмент – джерело стабільних грошових надходжень для таких загальновідомих університетів як Гарвард, Єль, Прінстон та Стенфорд, за рахунок яких їхнє керівницто спонсорує стипендії, проводить дослідження і впроваджує інновації, оплачує додаткові видатки на охорону здоров'я, публічні послуги та спортивні заходи. Як правило, ендавмент-фонд кожного вишу складається із благодійних донорських внесків і пожертв меценатів, які надалі інвестуються, а прибуток використовується задля забезпечення освітянських потреб. Про це ми підготували звіт "Ендавмент у вищій освіті: світова практика і українське сьогодення", який і пропонуємо вашій увазі"

Читати далі

Чому закриття малокомплектних шкіл добре для освіти та бюджету

Одним із напрямів підвищення ефективності розподілу бюджетних коштів в освітній галузі є реформування малокомплектних шкіл. Як це вплине на рівень освіти учнів у сільській місцевості– читайте у нашій статті.

Читати далі



Розсилка: