Прибутки Нафтогазу сприяли росту доходів зведеного бюджету в листопаді

В листопаді до бюджетів всіх рівнів було залучено 122 млрд грн., що на 21.6% більше ніж в листопаді 2017 року. Росту доходів сприяло перерахування дивідендів від Нафтогазу, а також ріст обсягів рентної плати.

Читати далі

Топ-5 видатків Державного бюджету на розвиток регіонів 2019 року

Будувати та ремонтувати дороги, школи, амбулаторії, стадіони, ЦНАПи тощо лише коштом місцевих бюджетів – особливо у сільській місцевості – майже нереально. Коштів бракує. Тому щороку з державного бюджету через механізми субвенцій і проектного фінансування в територіальні громади «вливають» фінансовий ресурс для підтримання соціально-економічного розвитку. І хоча суми такого «вливання» становлять менше 10% загального обсягу коштів, переданих з державного бюджету до місцевих, для окремих територіальних громад вони є чи не єдиним джерелом фінансування свого розвитку.

Читати далі

Де місцеві бюджети беруть гроші

За прогнозом Мінфіну, загальний обсяг власних доходів місцевих бюджетів у 2018 році збільшиться на 20%, порівняно з попереднім роком, і перетне позначку в 231 млрд. грн. У 2019 році власні доходи місцевих бюджетів зростуть ще майже на чверть і складуть 288,4 млрд. грн. Попри те, що головне джерело доходів становлять податки, понад 10% коштів органи місцевого самоврядування отримують від здавання землі в оренду та надання послуг.

Читати далі

Пенсіонери теж платять податки

«Ціна держави» порахувала, скільки податків за рік сплачує звичайний український пенсіонер.

Читати далі

Понад 3 млн сімей дізналися скільки коштує «безкоштовна» медицина, освіта і зарплата чиновників

З 10 грудня 2018 року триває просвітницька кампанія «Рахунок від держави»: упродовж грудня мешканці 15 великих міст України отримають у поштові скриньки листівки з повідомленням, скільки в середньому громадянину коштують такі державні послуги, як оборона, освіта, виплата пенсій охорона здоров’я тощо.

Читати далі

Федерація роботодавців нафтогазової галузі та CASE Україна запустили спільний проект

Федерація роботодавців нафтогазової галузі та Центр соціально-економічних досліджень CASE Україна розпочинають співпрацю в рамках проекту “Ціна держави”. Мета партнерства - роз’яснення громадянам впливу енергетики на розвиток економіки та вартості кожному платнику податків рішень, що приймаються у цій сфері.

Читати далі

Виконання бюджету - 2018 у жовтні: темп росту доходів відстає від плану

У жовтні 2018 року темпи росту доходів зведеного бюджету України дещо відстають від плану. Зокрема план по приватизації виконано лише на 0.6%. Однак ріст імпорту, девальвація та зростання зарплат забезпечують хороший темп зростання податкових надходжень.

Читати далі

Перекроєння агронауки – коли менше означає більше: досвід Нідерландів

Глобальну трансформацію, якої зазнав сільськогосподарський науковий сектор Нідерландів, можна назвати найрадикальнішою в Європі. Аграрну наукову інфраструктуру, що множилася та розросталася впродовж десятиліть, визнано недієздатною, передусім через те, що вона перестала задовольняти потреби основних користувачів результатів досліджень – фермерів. Заскладні бюрократичні ланки знищували, незапитані користувачами дослідження припиняли, науково-дослідницькі інститути зменшувалися у кількості і масштабах, а некомпетентні наукові кадри відстороняли або перекваліфіковували. Наразі нідерландська агронаука – одна з найпровідніших у світі, та цьому статусу передував тривалий період криз, реструктуризацій, непопулярних рішень і вимушеної економії. І навіть якщо досвід Нідерландів неможливо реплікувати в усіх країнах, що розвиваються, ринкові умови однакові для всіх і до них треба адаптуватися.

Читати далі

Як воєнний стан вплине на бюджетну сферу?

За умов воєнного стану Державний бюджет переходить в ручний режим керування.

За всю історію незалежності в Україні ще не запроваджували воєнного стану, тому спрогнозувати його наслідки складно. «Ціна держави» з’ясувала, як воєнний стан може вплинути на Державний бюджет. В умовах воєнного стану бюджет втрачає свою значущість на користь швидких процедур і меншої кількості залучених до рішення сторін

Читати далі

Контрабандна схема «пошта», або «тєрпіли» за все заплатять

Рада ввела обмеження на поштові пересилки 100 євро. Цілили у новомодні контрабандні схеми, а влучили, як завжди, в звичайного споживача. Оголошена «велика перемога» у боротьбі із силами зла. «Ціна держави» детально розібралась з тим, що насправді відбулось з посилками.

Читати далі



Розсилка: