Відео: А якби не було цін?

Навіщо нам ринкова економіка, яка визначає вартість товарів та послуг? Адже можна піти шляхом "справедливих" цін, коли пересічні громадяни можуть скористатися усіма благами цивілізації.

Читати далі

Відео: Чи повинна держава створювати робочі місця?

Створення робочих місць – це просто, а от підвищити реальний рівень життя –це якраз дуже складно. Економічний прогрес відбувається не тоді, коли ми створюємо нові робочі місця, а тоді, коли ми нарешті позбуваємося тих професій, які втратили актуальність.

Читати далі

Чи справді попит створює пропозицію?

Виявляється, причинно-наслідковий зв'язок між попитом і пропозицією не такий однозначний, як прийнято вважати.

Читати далі

Економічне регулювання: ціна питання, початок бізнесу і вихід з нього

Мета економічного регулювання – поліпшити добробут споживачів, забезпечуючи ціни на ринку на рівні конкурентних. Однак є мінімум п’ять причин, чому цей результат не гарантовано...

Читати далі

Теорії державного регулювання: для чого ми регулюємо?

Чому в країнах з вільною ринковою економікою, як, наприклад, у Сполучених Штатах, уряд регулює діяльність підприємств і фізичних осіб? Які чинники впливають на кількість регуляцій, які масштаби цього регулювання і що спричиняє появу індивідуальних регулятивних норм? Відповіді на ці запитання випливають із теорій, або моделей поведінки інституцій, підприємств і фізичних осіб, а також з емпіричного аналізу та спостережень.

Читати далі

І знову Євро 2012

Проектом бюджету 2017 знов передбачені видатки на Національне агентство з питань «підготовки та проведення в Україні фінальної частини чемпіонату Європи 2012 року з футболу та реалізації інфраструктурних проектів». Більше двох мільйонів гривень передбачається на «Організаційне забезпечення реалізації інфраструктурних проектів», з яких майже 1.5 млн грн на зарплату і ще 117 тис грн на комунальні платежі. І це п’ять років після того, як сам чемпіонат було проведено. Всього з 2010-го року по 2016-й рік на Євро 2012 було витрачено 25.4 млрд грн (2.9 млрд дол США по поточному курсу), надано держгарантій на загальну суму 23.0 млрд грн (2.6 млрд дол США по поточному курсу). Непогано так у футбол пограли.

Читати далі

картинки

Читати далі

Розмір держави: кожен третій зайнятий працює на неї

З часів набуття незалежності роль держави та бюджету в нашому житті помітно знизилась. З’явилось багато історій успіху у приватному секторі, багато підприємств було приватизовано і навіть у сфері соціальних послуг починає відігравати провідну роль приватна ініціатива. Здавалось, на цьому можна і зупинитись, бо держава і так бідна, слабка та недолуга. Але це тільки з першого погляду.

Розмір держави залишається надмірним. І це не тільки 47.8% ВВП видатків, що є одним із найбільших показників у світі. Це і зайнятість в державному секторі, це і державні підприємства, і усе різноманіття соціального забезпечення. А там де забагато держави не існує сприятливих умов для виникнення Кремнієвих долин, стартапів, розквіту ділової активності та створення нових робочих місць.

Для того, щоб продемонструвати вплив ніби невеликої ролі держави у нашому житті ми підготували першу інфографіку із запланованої серії «Розмір держави».

Читати далі

Якщо російська наука така неймовірна, чому ж вона не підкорила світ?

Пропонуємо Вашій увазі переклад статті про науку в Росії. Англомовний оригінал був опублікований в The Boston Globe під назвою «Russian science is amazing. So why hasn’t it taken over the world?» 4 січня 2015 року. Автор статті: Leon Neyfakh; переклад: Петро Боднар (волонтер Ціни держави).

Читати далі

З життя чиновників: нариси держслужби

Новий закон «Про державну службу» має бути розроблений і прийнятий у першому кварталі 2015 року. Для того, щоб отримати якісний документ, необхідно, перш за все, ретельно проаналізувати риси існуючої системи. Звіт «З життя чиновників: нариси держслужби» знайомить читачів із умовами, в яких працюють українські держслужбовці сьогодні.

Читати далі



Розсилка: