Чому вигідно об'єднати житлові субсидії і програму допомоги малозабезпечених?

В 2018 році в Україні почато монетизацію житлових субсидій, а з весни 2019 року уряд почав виплачувати житлові субсидії готівкою. Тільки в березні на цю мету уряд планує спрямувати 5,7 млрд грн. Попередня система житлової допомоги, яка, окрім формальної турботи про малозабезпечених громадян, була фактично спрямована на підтримку підприємств, щоб захистити їх від можливих неплатежів, виявилася обтяжливою для бюджету, мала низьку адресність і високу непрозорість. Економічна ситуація змінилася, і вади старої системи актуалізували питання про ефективніше використання коштів платників податків. Житлові субсидії, що мали фактично форму цінової знижки, замінюють на допомогу у формі живих грошей.

Однак запропонована система монетизації пільг потребує подальшої модернізації, зокрема ще більшого підвищення адресності та зниження навантаження на бюджет. В експертних колах вже давно обговорюється ідея об’єднання програми житлових субсидій і підтримки малозабезпечених громадян заради підвищення адресності першої. Міжнародний досвід підтверджує, що подібне об’єднання сприяє зниженню витрат на адміністрування та підвищенню адресності допомоги. При цьому чимало держав – членів ЄС практикують допомогу оплати рахунків на житло як частину, включену в загальну суму підтримки малозабезпечених, та/або допомоги на житло для малозабезпечених.

Читати далі

В 2019 році пенсійне навантаження скоротиться, але не набагато

Пенсійне навантаження у 2019 році скоротиться лише на 0.1 в.п. «Ціна держави» з’ясувала причини такого повільного темпу скорочення відношення видатків Пенсійного фонду до ВВП. Серед ключових причин - відкладений в часі ефект від попередніх реформ пенсійної системи, перенесення на рік запровадження накопичувальної системи та заплановане підвищення пенсій.

Читати далі

Монетизація житлових субсидій: ефективні державні видатки чи політичний хабар

Президент чітко й однозначно виступив за повноцінну монетизацію житлової субсидії. Через роки дискусій і вагань маємо зрушення в цьому питанні. Рішення викликало гострі суперечки. Частина експертів вважають, що впровадження повноцінної монетизації, тобто живими грошима безпосередньо громадянину, а не якимось замінником чи повз громадянина, напередодні виборів має ознаки політичного хабара. Інша частина – що це рішення має більше позитиву навіть з огляду на політичний складник. Ми належимо до тих експертів, які переконані, що саме грошова виплата безпосередньо для громадян є найбільш доцільною формою монетизації.

Читати далі

Aргументи на користь монетизації транспортних пільг

Уряд нарешті оприлюднив постанову про монетизацію пільг на транспорті. Постанова довгоочікувана. Чому? Збираємо аргументи на користь монетизації транспортних пільг.

Читати далі

Зворотна іпотека – фінансовий інструмент для літніх людей

Часто, бідкаючись скрутним матеріальним становищем, пенсіонери забувають про наявний у них актив, який може вирішити проблему відсутності грошей. На Заході отримати кошти від свого житла й надалі проживати в ньому можна за допомогою зворотної іпотеки.

Читати далі

Пенсія 500 Євро

Що для цього потрібно Україні?

Читати далі

Що таке «осучаснення» пенсії та з чим його їдять

Віце-прем’єр-міністр Павло Розенко доручив Мінсоцполітики і Пенсійному фонду в найкоротші терміни напрацювати механізм дійсно справедливого осучаснення пенсій і обрахувати конкретний ресурс, який потрібен, щоб провести таке осучаснення пенсій.

Читати далі

Місцеві системи розрахунків як інструмент соціально-економічного розвитку

Як між собою пов’язані місцеві гроші та децентралізація? Історія місцевих грошей сягає часів Стародавнього Єгипту, а особливої популярності вони набули після фінансової кризи 2008 року. Скорочення державних видатків на соціальні програми та проблеми з отриманням банківських кредитів спонукають до пошуку альтернативних ресурсів. В цьому напрямку місцевим адміністраціям та громадським активістам варто звернути увагу на місцеві системи розрахунків. Як показує історія, місцеві гроші є дуже корисним інструментом стимулювання розвитку та подолання бідності.

Читати далі

Податки на пенсії: як воно в інших країнах

Оподаткування пенсій викликає чимало нарікань в Україні. Чи існує така практика в інших країнах?

Читати далі

Рух за солідарність у Греції – «це абсолютно нова модель – і вона працює»

Як в умовах жорсткої бюджетної економії, кризи та безробіття громадяни можуть допомогти собі та іншим менш захищеним членам суспільства? Пропонуємо Вашій увазі переклад статті про досвід Греції, країни, зубожілої внаслідок рецесії та заходів економії. Англомовний оригінал був опублікований «Theguardian» під назвою «Greece’s solidarity movement: ‘it’s a whole new model – and it’s working’» 23 січня 2015 року. Автор: Jon Henley. Переклад: Валерія Котіль, волонтерка «Ціни держави».

Читати далі



Розсилка: