Яка галузь економіки сплатила найбільше непрямих податків?

«Ціна держави» продовжує аналізувати значення і вагу непрямих податків в бюджетній системі України, адже понад 40% податків припадає саме на непрямі, і їх здебільшого сплачують пересічні громадяни. У фокусі – галузевий зріз. Ми проаналізували, через споживання продукції яких галузей національної економіки українці найбільше поповнювали бюджети непрямими податками, і для яких галузей непрямі податки є основним платежем до бюджетів.

Читати далі

Коротка історія про те, як великі платники податків бюджет держави наповнювали

Топ-100 найбільших платників податків у І півріччі 2019 року забезпечили зведений бюджет держави доходами майже на чверть. Честь їм і хвала. Але чи тільки їм? Аналіз структури сплачених ними податків і зборів виявив, що понад 40% припадає на непрямі податки, фактичними платниками яких є здебільшого пересічні громадяни. Участь же останніх у формуванні бюджету не піарять. Тому «Ціна держави» вирішила проаналізувати роль фізичних осіб у сплачених податках найбільшими платниками.

Читати далі

Кримінально некарана контрабанда

У травні минулого року митники Сумської митниці виявили у громадянина Молдови культурні цінності, які той намагався вивезти в РФ. Це була скрипка Страдіварі (принаймні на це вказував напис «Antonius Stradiuarius Cremonensis Faciebat Anno 1719») та інші менш цінні, якщо так можна висловитися, предмети. На початку року суд виніс вирок і призначив невдалому контрабандисту аж ... 5950 гривень штрафу.

Підсудний уклав угоду з обвинуваченням, розкаявся, сприяв розкриттю злочину, та й скрипка виявилася не Страдіварі, а більш пізньої школи Міттенвальде. У судовому рішенні всіляко наголошували, що порушник діяв самостійно, культурні цінності взяв на парковці біля якоїсь Тетяни. Загалом ніякого тобі транснаціонального злочинного синдикату, ніякого «візиту до мінотавра» – суцільна проза.

«Ціна держави» проаналізувала, наскільки ефективно держава бореться з контрабандою на найбільш суспільно-небезпечних прикладах – контрабанді предметів і наркотиків, і скільки проваджень за фактом контрабанди у 2018 році потрапили до суду та завершились обвинувальними вироками. Як виявилось, реальні терміни за кримінальну контрабанду присуджуються вкрай рідко.

Читати далі

Транспортний податок: вибірковий податок на розкіш

Транспортний податок – третій і останній складник майнового оподаткування в Україні (разом із платою за землю і податком на нерухоме майно). Цей податок приносить найменше надходжень – його частка впродовж останніх трьох років не перевищувала 0.17% загальних податкових надходжень місцевих бюджетів. «Ціна держави» з’ясувала особливості справляння цього податку

Читати далі

Скільки українці сплатили податків з депозитів

Депозити залишаються одним з найбільш популярних та доступних способів збереження та примноження заощаджень. Втім, не всі громадяни знають, що держава оподатковує відсотки за депозитами. Ціна держава з’ясувала, скільки держава заробляє на оподаткуванні пасивних доходів населення. Надходження бюджету від оподаткування відсотків за депозитами, починаючи з 2015 року, невпинно падають, проте у 2019 році ця тенденція може змінитись.

Читати далі

Податки в Україні vs країни ЄС: де платять більше?

Три податки – податок на доходи фізичних осіб, податок на прибуток і податок на додану вартість – забезпечують понад дві третини (у 2018 році – 70%) усіх податкових надходжень до зведеного бюджету України. «Ціна держави» пояснила, що це означає, і співставила показники України з європейськими країнами. Виявилось, що ставки податків в Україні співставні з країнами ЄС, однак рівень перерозподілу ВВП через бюджет є вищим за європейський рівень.

Читати далі

Фантомні мільярди

Минулого року уряд прозвітував, що боротьба з контрабандою на митниці принесла в бюджет 70 млрд грн. «Ціна держави» зруйнувала цей міф – причиною збільшення надходжень до бюджету стало зростання курсу долара, запровадження податку на додану вартість на імпорт природного газу, зростання обсягу імпорту нафтопродуктів. Цього року ситуація повторилася – уряд знову прозвітував про успіхи боротьби з контрабандою, котрі принесли до бюджету 100 млрд грн. «Ціна держави» проаналізувала причини зростання бюджетних надходжень. Виявилося, що обсяг надходжень був набагато менший, а причина зростання така сама, як і торік, – збільшення стягнення податків з енергоносіїв, яке відбулося на тлі зростання світових цін на енергоносії. Самі ж контрабандні схеми нікуди не ділися, а лише мімікрували під нібито законний імпорт.

Читати далі

Пенсіонери теж платять податки

«Ціна держави» порахувала, скільки податків за рік сплачує звичайний український пенсіонер.

Читати далі

Контрабандна схема «пошта», або «тєрпіли» за все заплатять

Рада ввела обмеження на поштові пересилки 100 євро. Цілили у новомодні контрабандні схеми, а влучили, як завжди, в звичайного споживача. Оголошена «велика перемога» у боротьбі із силами зла. «Ціна держави» детально розібралась з тим, що насправді відбулось з посилками.

Читати далі

Регресивна ставка ЄСВ: чи підуть в «тінь» білі комірці?

Нижча ставка ЄСВ для вищої зарплати – новий план уряду для поповнення Пенсійного фонду на 10 млрд. грн. Замість зростання надходжень уряд може отримати втечу частини високооплачуваних працівників в «тінь».

Читати далі



Розсилка: