Свободу платникам ПДФО! Або як збалансувати можливості для розвитку територіальних громад

Діючий механізм зарахування податку на доходи фізичних осіб до місцевих бюджетів поглиблює диференціацію територіальних громад. Чому так відбувається? В Україні доволі поширена ситуація, коли громадяни працюють на підприємствах та в установах, які знаходяться за межами територіальної громади, в якій вони проживають. В свою чергу один з основних бюджетоутворюючих податків (ПДФО) зараховується до того місцевого бюджету, де знаходиться юридична особа, в якій працює фізособа- платник. А громада, в якій мешкає платник ПДФО, фінансує послуги, який він споживає, проте не має додаткових податкових надходжень. Виникає дисбаланс на рівні місцевих бюджетів: податки сплачуються в одній громаді, а послуги надаються в іншій. «Ціна держави» пропонує змінити порядок зарахування ПДФО до місцевих бюджетів, та надати працівнику можливість обирати, в який бюджет сплачувати податок.

Читати далі

Як працює калькулятор «Рахунок від держави»

На сайті «Ціна держави» за допомогою додатку «Рахунок від держави» кожен може розрахувати, скільки податків щороку він або вона сплачує та як вони витрачаються. Для цього потрібно лише ввести розмір місячної зарплати та розмір місячних витрат на купівлю товарів та послуг у магазинах.

Читати далі

Реальна боротьба з контрабандою чи «фокуси» статистики?

Державна фіскальна служба прозвітувала про позитивні результати боротьби з контрабандою, внаслідок чого надходження до бюджету 2018 року зросли на 51.2 млрд грн. Одним з фактів, який фіскали використали для демонстрації успіхів боротьби з контрабандистами, стало зростання митних платежів у липні 2018 року на 23%. Чи справді ці цифри зумовлені ефективною роботою митників, чи відбулося маніпулятивне тлумачення статистичних даних? Руйнівники міфів «Ціна держави» вирішили дослідити це питання.

Читати далі

Контрабандне чтиво

Читати далі

#Руйнівники Міфів: 70 млрд грн додатково надійшло 2017 року до бюджету завдяки боротьбі ДФС з контрабандою. Правда?

Нещодавно голова уряду Володимир Гройсман зробив сміливу заяву про результативну – на 70 млрд грн - протидію контрабанді на митниці (https://goo.gl/DmD2Ab). Ми занурилися у статистику і дійшли зовсім інших висновків.

Читати далі

Як поповнити місцеві бюджети і перетворити українців на відповідальних громадян

В Україні мало уваги приділяють питанню податку на нерухомість. Він існує, його запровадили, але місцеві громади не дуже активно ним користуються, імовірно, побоюючись соціальної напруженості та політичних наслідків. В Україні цей податок дає 0.22% податкових доходів місцевих громад, тимчасом як у світі це близько 27%.

Читати далі

Перевір податковий борг

Тут можна дізнатися про розмір податкового боргу суб’єктів господарювання різних форм власності. Дані регулярно оновлюються

Читати далі

Потенціал податку на нерухомість

Доходи від податку на нерухомість виявилися втричі більшими, ніж очікувалося.

Про динаміку надходжень та потенціал податку дізнайтеся з нашої візуалізації та статті.

Читати далі

Дивні та незвичайні податки

По всьому світу існували й досі існують багато дивних та незвичайних податків. Пропонуємо Вашій увазі переклад статті про них. Англомовний оригінал був опублікований на сайті efile.com під назвою «Strange & Unusual Taxes throughout History from Around the World». Переклад: Інна Волинець, стажер Ціни держави.

Читати далі

Як умотивувати людей платити податки?

Держави витрачають багато зусиль на підвищення податкової дисципліни. Виявляється, що, окрім традиційних перевірок та штрафів, є безліч інших способів для досягнення цієї мети, наприклад, «рахунки від держави». Пропонуємо Вашій увазі переклад статті про ці способи. Англомовний оригінал був опублікований в «The Economist» під назвою «Fiscal blackmail» 24 травня 2014 року. Переклад: Інна Волинець, стажер Ціни держави.

Читати далі



Розсилка: