Доходи і видатки місцевих бюджетів: коротко про головне

Реформа децентралізації дозволила суттєво наростити доходну частину місцевих бюджетів. Однак, одночасно фінансування більшої частини видатків, пов’язаних з життям територіальних громад, тепер здійснюється за рахунок їхніх бюджетів. «Ціна держави» продовжує пояснювати як функціонують місцеві бюджети. У фокусі – формування доходної частини місцевих бюджетів і ключові напрямки видатків.

Читати далі

Доходи регіонів виросли, але темп зростання спадає

Доходи громад в минулому році виросли більш ніж на 20% порівняно з 2017 роком. «Ціна держави» з’ясувала, що 59% усіх власних доходів місцевих бюджетів забезпечив податок на доходи фізичних осіб, темп зростання надходжень якого у минулому році перевищив 25%.

Читати далі

Місцеві бюджети: коротко про головне

«Ціна держави» розпочинає серію публікацій про місцеві бюджети. Ви дізнаєтесь про те, як формуються та наповнюються місцеві бюджети, яким чином місцева влада фінансує потреби громади та про інші особливості функціонування місцевих бюджетів.

Читати далі

Де місцеві бюджети беруть гроші

За прогнозом Мінфіну, загальний обсяг власних доходів місцевих бюджетів у 2018 році збільшиться на 20%, порівняно з попереднім роком, і перетне позначку в 231 млрд. грн. У 2019 році власні доходи місцевих бюджетів зростуть ще майже на чверть і складуть 288,4 млрд. грн. Попри те, що головне джерело доходів становлять податки, понад 10% коштів органи місцевого самоврядування отримують від здавання землі в оренду та надання послуг.

Читати далі

Що отримають місцеві бюджети 2019 року?

Урядовці планують, що в 2019 році місцеві бюджети зароблятимуть більше, чому сприятиме низка запропонованих податкових новацій. Ріст власних надходжень місцевих бюджетів зросте на 15% (до 291 млрд грн). Місцевим громадам також варто очікувати незначної зміни в структурі трансфертів з центрального бюджету.

Читати далі

Провінційні історії, або як село Омельник грошей заробило

Звідки селу взяти гроші на нові дороги та дитячі садочки? Як збільшити власний бюджет? Як вирватися з бідності та зробити село не лише комфортним місцем для життя, але і територією привабливою для інвестора? З чого почати?

Схоже, відповідь на ці питання знають громади, які об'єдналися одними з перших в рамках реформи місцевого самоврядування. Про те, що ж принесла їм децентралізація - у нашій новій статті.

Читати далі

Проблеми місцевих бюджетів (інфографіка)

Сьогодні усі політичні сили говорять про децентралізацію. Однак, не завжди зрозуміло, що партійні діячі мають на увазі, коли використовують таке популярне нині слово. Насправді, ключове питання децентралізації - це розподіл бюджетних коштів між центром та громадами. У цій візуалізації ми пропонуємо Вашій увазі спрощений вигляд того, яким же чином влаштовані міжбюджетні відносини (відносини між центральним урядом та місцевими бюджетами) на сьогоднішній день. Також описуємо, які саме ключові недоліки такої моделі. Сподіваємось, ця інфографіка зробить процес децентралізації більш зрозумілим.

Читати далі



Розсилка: