Реальність умовних зобов’язань

Що вам відомо про умовні зобов’язання? Невелика підказка: це зобов’язання бюджету, які виникають не заплановано, але зумовлюють реальні фінансові наслідки.

Читати далі

Сім смертних гріхів державних фінансів

Немає безвідмовного способу налагодити фіскальну політику, але існує кілька простих способів катастрофічно її провалити

Читати далі

Бюджетний літопис: 3 квартал 2016 року

У ІІІ кв. темпи наповнення зведеного бюджету продовжували сповільнюватися: доходи зросли на 9.7% (+16.5% у І та +11.2% у ІІ кв.) і сягнули 185.7 млрд грн. Уповільнення відбувалося попри сплеск виплат податку на прибуток у серпні. Видатки зведеного бюджету у ІІІ кв. пришвидшилися та виросли на +39.4% рік до року (у попередньому кварталі +19.6% рік до року) до 206.3 млрд грн. Через стрімке зростання видатків дефіцит бюджету у ІІІ кв. збільшився на чверть і сягнув 20.5 млрд грн. Як і раніше, дефіцит був саме за рахунок центрального бюджету (29.7 млрд грн дефіциту), тимчасом як місцеві бюджети і далі нагромаджували вільні ресурси (7.9 млрд грн профіциту за ІІІ кв.).

Читати далі

Бюджетний літопис: 2 квартал 2016 року

У другому кварталі темпи наповнення зведеного бюджету сповільнились: доходи зросли на 11.2% (+16.5% у попередньому кварталі). Половина приросту доходів до зведеного бюджету пояснюється блокуванням відшкодування ПДВ у червні. Видатки зведеного бюджету у ІІ кварталі виросли на +19.6%. Зведений бюджет став дефіцитним, в той час як місцеві бюджети продовжували накопичувати вільні ресурси (9.4 млрд грн профіциту за квартал).

Читати далі

Бюджетний літопис: 1 квартал 2016 року

У І кв. 2016 р. доходи зведеного бюджету збільшилися на 16.5%. На тлі досі сильного зростання доходів видатки зведеного бюджету у І кв. були традиційно низькими. Як результат, зведений бюджет виконано з профіцитом у 3.9 млрд грн.

Детальніше про виконання зведеного бюджету України у 1 кварталі 2016 року читайте в нашому традиційному звіті "Бюджетний літопис: 1 квартал 2016 року".

Читати далі

Бюджетний літопис: 2015 рік

У 2015 р. доходи зведеного бюджету збільшилися на 40.8%, видатки зросли на 29.9% рік до року. За результатами року дефіцит зведеного бюджету сягнув 1.6% ВВП.

Читати далі

Бюджетний літопис: 4 квартал 2015 року

У ІV кв. 2015 р. доходи зведеного бюджету збільшилися на 50.0%, видатки зросли на 55.0% рік до року. За результатами року дефіцит зведеного бюджету сягнув 1.6% ВВП.

Читати далі

Звідки у держави гроші?

Ми звикли чути «державні гроші» чи «державні доходи». Видається, що у держави є якісь свої власні ресурси, які вона і витрачає. Багато хто в Україні переконаний, що держава зі своїх «власних коштів» повинна, наприклад, надавати підтримку «вітчизняним виробникам» чи цілим галузям, створювати робочі місця та допомагати окремим громадянам коштами чи субсидіями, одним словом - «розвивати економіку країни». Однак «власних коштів» у держави майже не існує. Тоді звідки ж у неї гроші?

Про те, звідки держава бере гроші та ресурси для «допомог і підтримок», а також про темний бік субсидій на газ, запозичень та боротьби з безробіттям - читайте у нашій статті.

Читати далі

Складний бюджет - 2016

Прийнятий у ніч з 24-го на 25-те грудня кошторис країни на 2016 рік став складним рішенням. Фактично, приймали не тільки бюджет, а цілий комплексний пакет змін в податкове та бюджетне законодавство, що так чи інакше стосується кожного українця. Хоча під час ухвалення бюджету значна частина запропонованих урядом змін в напрямку реформ не була підтримана, перші кроки зроблено.

Читати далі

Бюджетний літопис: ІІІ квартал 2015 року

У ІІІ кварталі 2015 року доходи зведеного бюджету збільшилися на 55.4%, видатки зросли на 23.4% рік до року. За 9 місяців профіцит сягнув 32.5 млрд грн.

Читати далі



Розсилка: