Ваш рахунок від держави за 2016 рік

Вартість утримання держави зменшується… але не для всіх. Ми проаналізували, останні зміни компромісного варіанту податкової реформи від Міністерство фінансів України

Читати далі

Бюджетний літопис: 2 квартал 2015 року

У 2 кварталі 2015 року доходи зведеного бюджету збільшилися на 41.0%, видатки зросли на 20.1% рік до року. У результаті профіцит зведеного бюджету скоротився до 12.3 млрд грн на кінець червня.

Читати далі

Бюджетний літопис: 1 квартал 2015 року

І квартал 2015 року відзначився несподіваним покращенням ситуації у фіскальній сфері. Доходи збільшилися на 25,0%, а профіцит сягнув 3,9% ВВП.

Читати далі

Ваш «рахунок від держави» за 2014 рік

Минулого року Україна зіткнулася зі значними труднощами в сфері бюджету. Революція, а потім окупація частини території спровокували, з одного боку, зростання видатків через девальвацію та військові витрати, а з іншого – стагнацію бюджетних доходів через економічну кризу. В результаті, державний борг сягнув критичного рівня. Що означає все це для звичайного громадянина? Саме цьому питанню і присвячений даний звіт.

Читати далі

Бюджетний літопис: 4 квартал 2014 року

Бюджет на 2014 рік був недовиконаний і за доходами, і за видатками. Це не стало уроком для влади: прийнятий бюджет на 2015 рік теж є нереалістичним.

Читати далі

Уряд передав до Ради зміни до Держбюджету на 2015 рік

Уряд пропонує збільшити доходи Держбюджету на 4,7%, а видатки – на 6,7%. При цьому дефіцит зросте до 4,1% ВВП. Граничний обсяг держборгу пропонується збільшити на 18,6%.

Читати далі

Бюджет 2015 – «порожня» версія

29 грудня 2014 року Верховна Рада України ухвалила Закон «Про державний бюджет на 2015 рік». Запропонований кошторис визначає занадто амбітний план доходів (очікувався ріст більше ніж на 30%), окреслює дуже широкий фіскальний розрив (8.8% ВВП) та занадто сильно покладається на емісійну підтримку з боку Нацбанку (кошторис потребує емісію близько 200 млрд грн). Ухвалений бюджет погано узгоджується з економічними реаліями України і очевидно загрожує зривом переговорів із МВФ (Фонд наполягав на фіскальному дефіциті не більше 5.8% ВВП).

Читати далі

Бюджетний літопис: 3 квартал 2014 року

У ІІІ кварталі 2014 року у фіскальній сфері на передній план вийшли чотири теми: вплив підвищення податків на доходну частину бюджету, бюджетні відносини з окупованими територіями Сходу України, вплив фіскальної політики на валютну дестабілізацію та формування бюджету на 2015 рік.

Читати далі

У серпні борг України перетнув позначку 60% ВВП

У серпні державний та гарантований державою борг перетнув позначку 60% ВВП*. Якщо бути точним, його розмір склав 63,7% ВВП.

Читати далі

Чому не маємо бюджету: Яценюк запізнився, а Рада не захотіла

Уряд Ярсенія Яценюка запізнився з передачею проекту державного бюджету на 2015 рік на розгляд Верховної Ради. Згідно з вимогами Бюджетного кодексу, проект держбюджету на наступний рік має потрапити до парламенту не пізніше 15 вересня.

Читати далі



Розсилка: