Інфографіка "Ціна держави: порахуйте свої податки"

Більшість українців переконані, що їхні потреби (освіту, охорону здоров’я, безпеку, пенсії тощо) забезпечує держава. Однак це міф – насправді всі ці напрями фінансуються податками, які сплачують пересічні громадяни. Наприклад, людина з “чистою” зарплатою 3 тис. грн. сплачує до бюджету 32 тис. грн. податків на рік.

Читати далі

Презентація ініціативи «Ціна держави»

9 вересня о 12:00 годині в приміщенні Інституту Горшеніна (Київ, вул. Мала Житомирська, 18-б) Центр соціально-економічних досліджень — CASE Україна презентує ініціативу «Ціна держави» та однойменну веб-сторінку, розроблену в рамках цієї ініціативи.

Читати далі

Що потрібно знати про співробітництво між Україною та МВФ

Міжнародний валютний фонд (МВФ) – найбільший кредитор України. Більш того, від МВФ Україна отримує не тільки гроші, але й наставництво в цей складний час. Таким чином, вплив цієї організації на Україну є досить суттєвим. Саме тому стисла інформація про співробітництво між Україною та МВФ може виявитися цікавою широкому колу українців.

Читати далі

Освіті не вистачає коштів?

Щоб продемонструвати хронічне недофінансування освіти, можна навести сухі цифри на зразок рівня зношеності загальних фондів, який з кожним роком збільшується й вже перевищив 60%, рівня забезпеченості шкіл засобами навчання на третину, зарплат вчителів на четверту частину нижчих за середню. Проблему можна ілюструвати прикладами історій ремонтів шкіл за батьківські гроші, тривалого пошука роботи випускниками та низької якості їхніх робочих місць, високої вартості «донавчання» на виробництві, відсутності українських ВНЗ в ТОП міжнародних рейтингів.

Читати далі

Бюджетний літопис: 2 квартал 2014 року

У ІІ кварталі 2014 р. вже секвестрований бюджет виконувався напружено. На жаль, урядові не вдалося показати значні результати боротьби з податковими схемами. Натомість темпи падіння доходів основних податків (ПДВ, податок на прибуток) продовжували набирати обертів на фоні ескалації АТО.

Читати далі

Де знайти гроші на реформу правоохоронних органів

Видатки на міліцію, суди, прокуратуру та інші правоохоронні органи вже й так відбирають в українців набагато більшу частку суспільних ресурсів порівняно з розвинутими країнами. Проте це не заважає правоохоронцям уперто вимагати додаткового фінансування для проведення реформи.

Читати далі

Бюджетний літопис: 1 квартал 2014 року

У першому кварталі план за доходами допоміг виконати Нацбанк, перераховуючи свій очікуваний прибуток авансом до бюджету. Доходи зведеного бюджету за І кв. 2014 р. склали 112.2 млрд. грн., що на 5% більше, ніж за відповідний період минулого року. Переплати податків та затримка з відшкодуванням ПДВ перестали виконувати настільки важливу роль у наповненні скарбниці на початку року та відійшли на другий план.

Читати далі

Ваш рахунок за 2013 рік, або Як розуміти державний бюджет

"У 2013-му році доходи консолідованого бюджету сягнули 442.7 млрд. грн. (30.4% ВВП), а власні доходи Пенсійного фонду – 166.9 млрд. грн. (11.5% ВВП)", – саме таку інформацію ми чуємо від Міністерства фінансів, коли йдеться про громадські кошти. Але як людині, у якої середня зарплата близько 2000–3000 грн. на місяць, осягнути ці цифри? Адже 1 млрд. грн. – це 28 тисяч років (!) бездоганної праці для простого співробітника.

Читати далі

Громадський контроль у державних фінансах: «спільне бюджетування» по-українськи

Казнокрадство в Україні вже давно стало буденністю. Усі спроби боротьби з корупцією виливаються лише в збільшення розмірів хабарів – адже ризики зростають. Та й традиційна ротація партійної символіки в кабінетах майже ніяк не відображається на казнокрадстві – люди змінюються, а схеми залишаються. Як же можна боротись з цією хворобою в наших умовах?

Читати далі

Скільки коштують сигарети, або Акцизний «ефект кобри»

Практика прийняття рішень в Україні дуже часто грішить своєю «короткозорістю». Звертаючи увагу на миттєві вигоди, урядовці зазвичай списують вартість непродуманих дій на рахунки прийдешніх поколінь.

Читати далі



Розсилка: