Криворізький гірничо-збагачувальний комбінат окислених руд: валіза без ручки.

Сьогодні КГЗКОР здійснює комерційну діяльність, мало чим пов’язану з тим напрямом, для якого його будували.

Читати далі

Що таке «осучаснення» пенсії та з чим його їдять

Віце-прем’єр-міністр Павло Розенко доручив Мінсоцполітики і Пенсійному фонду в найкоротші терміни напрацювати механізм дійсно справедливого осучаснення пенсій і обрахувати конкретний ресурс, який потрібен, щоб провести таке осучаснення пенсій.

Читати далі

Ваш рахунок від держави за 2016 рік

Доходи розширеного бюджету (з урахуванням позабюджетних фондів) 2016 року становили 37.2% ВВП, або 867.4 млрд грн. Це набагато менше порівняно з 42.5% ВВП 2015 року. Ставку ЄСВ зменшили до 22%, проте утримання пенсіонерів залишається основною статтею видатків. Дефіцит державного бюджету 2016 року становив помірні 3% ВВП, або 70.1 млрд грн. Навіть з урахуванням націоналізації Приватбанку дефіцит розширеного бюджету (у тому числі квазіфіскальні операції) скоротився вдвічі до 5.2% ВВП порівняно з 8.9% ВВП 2014 року.

Читати далі

Боротьба з розкраданням бюджету неможлива без змін до закону «Про відкритість використання публічних коштів»

На круглому столі за участі урядовців та громадських активістів директор з розвитку «Ціни держави» Євген Шульга окреслив головні перепони, з якими ми зіштовхнулися під час дослідження прозорості роботи державних підприємств.

Читати далі

Бюджетний літопис: 4 квартал 2016 року

У ІV кв. доходи бюджету стрімко підстрибнули на 39.9% р/р і сягнули 257.5 млрд грн. Основна причина такого успіху – 38.1 млрд грн «прибутків» НБУ до бюджету. Однак і інші джерела доходів не відставали. За вирахуванням «прибутків» НБУ доходи бюджету зросли на 29.5% р/р. Як наслідок, за 2016 рік доходи зведеного бюджету сягнули рекордних 33.5% ВВП.

Читати далі

Реальність умовних зобов’язань

Що вам відомо про умовні зобов’язання? Невелика підказка: це зобов’язання бюджету, які виникають не заплановано, але зумовлюють реальні фінансові наслідки.

Читати далі

Індекс непрозорості державних підприємств різко покращився

У листопаді 2016 року різко зросло число зареєстрованих на порталі “Є-data” державних підприємств, особливо у порівнянні з попередніми місяцями осені.

Читати далі

Сільська освіта в Україні

У сільській місцевості середню освіту отримує 1.2 млн українських учнів. Це майже третина всіх учнів у країні (3.8 млн 2015 року). Сільська освіта в Україні – це яскравий приклад неефективного використання коштів.

Читати далі

Сім смертних гріхів державних фінансів

Немає безвідмовного способу налагодити фіскальну політику, але існує кілька простих способів катастрофічно її провалити

Читати далі

Бюджетний літопис: 3 квартал 2016 року

У ІІІ кв. темпи наповнення зведеного бюджету продовжували сповільнюватися: доходи зросли на 9.7% (+16.5% у І та +11.2% у ІІ кв.) і сягнули 185.7 млрд грн. Уповільнення відбувалося попри сплеск виплат податку на прибуток у серпні. Видатки зведеного бюджету у ІІІ кв. пришвидшилися та виросли на +39.4% рік до року (у попередньому кварталі +19.6% рік до року) до 206.3 млрд грн. Через стрімке зростання видатків дефіцит бюджету у ІІІ кв. збільшився на чверть і сягнув 20.5 млрд грн. Як і раніше, дефіцит був саме за рахунок центрального бюджету (29.7 млрд грн дефіциту), тимчасом як місцеві бюджети і далі нагромаджували вільні ресурси (7.9 млрд грн профіциту за ІІІ кв.).

Читати далі



Розсилка: