Шлях до кріпацтва (третя частина)

У третій частині «Шляху до кріпацтва» йдеться про те, що планову економіку не побудувати без диктатури, не переступивши через норми моралі та гуманізм. Адже з погляду колективіста різноманіття поглядів, думок та ідей створює загрозу "спільному добробуту". Тому неповага до життя й щастя окремої людини, нетерпимість і найгірше пригноблення інакомислення стає виправданим.

Щойно ви почуєте, що людина – лише засіб у справі слугування суспільству чи нації, знайте, це найкоротший шлях до жахіть тоталітаризму.

Читати далі

Бутерброд за $1 500 показує, як товарний обмін підвищує добробут

Ми вже давно не задумуємось звідки береться кава на нашому столі. І зовсім не турбуємось про такі дрібниці як сіль чи прянощі. Це все стало невід’ємною частиною нашого побуту, нашого комфорту. І, напевно, це буде значним здивуванням для більшості, що ці всі звичні для нас речі були б неможливі без вільної торгівлі.

Пропонуємо Вашій увазі переклад статті про ранкову каву, вільний обмін товарами та послугами між країнами, а також про те, чому захист «вітчизняного виробника» не приносить користь країні.

Англомовний оригінал був опублікований на сайті Humanprogress.org під назвою «$1,500 Sandwich Illustrates How Exchange Raises Living Standards» 25 вересня 2015 року. Авторка: Chelsea German. Переклад: Дмитро Боярчук, виконавчий директор САSE Україна.

Читати далі

Медична освіта в США: важке дороге навчання та прибуткова робота

Важливість якісної підготовки медичних кадрів важко переоцінити. В той же час в Україні рівень практичних знань та навичок випускників медичних ВНЗ погіршується з кожним роком. Наслідком навчальних програм відірваних від реального життя є тисячі майбутніх лікарів з низьким рівнем підготовки та кваліфікації.Саме тому реформування медичної освіти є запорукою успіху форматування української медицини, про яке зараз багато говорять, у модель західного взірця.

Про те, чим відрізняється медична освіта в США та Україні та що корисного ми можемо запозичити з американської моделі підготовки медичних фахівців, – читайте у нашій статті.

Читати далі

Індекс непрозорості державних підприємств

Ми зібрали й унаочнили дані про те, які відомства розпоряджаються власністю платників податків, де знаходяться і чим займаються державні підприємства.

Читати далі

Бюджетний літопис: 2015 рік

У 2015 р. доходи зведеного бюджету збільшилися на 40.8%, видатки зросли на 29.9% рік до року. За результатами року дефіцит зведеного бюджету сягнув 1.6% ВВП.

Читати далі

Університети та бізнес: міжнародний досвід співпраці та перспективи для України

Чи могли б ми уявити 10 років назад, що на ринку праці з’являться такі професії, як розробник мобільних ігор, журналіст-блогер чи менеджер соціальних медіа? Бути експертом в одній-єдиній сфері в умовах стрімкого технологічного прогресу вже недостатньо.

Світ навколо нас змінюється, а разом з ним змінюється і бізнес-середовище. Чи справляється з такими викликами українська вища освіта? Ринок праці промовисто свідчить - кваліфікація випускників не задовольняє потреб роботодавців. Застарілі стандарти української вищої освіти не встигають за прогресом та інноваціями.

Скоригувати такий дисбаланс на ринку праці України можуть допомогти стратегії формування діалогу між вищою освітою та бізнес-середовищем. Про таку кооперацію, міжнародний досвід співпраці університетів і підприємств, а також вдалі вітчизняні практики читайте у нашому звіті.

Читати далі

Потенціал податку на нерухомість

Доходи від податку на нерухомість виявилися втричі більшими, ніж очікувалося.

Про динаміку надходжень та потенціал податку дізнайтеся з нашої візуалізації та статті.

Читати далі

Шлях до кріпацтва (друга частина)

У другій частині «Шляху до кріпацтва» йдеться про те, що конкуренція набагато краще узгоджує дії людей у суспільстві, ніж державне планування. Держава має втручатися лише там, де ринкові закони не діють: наприклад, забезпечити рівність перед законом, обмежити монополії чи захистити довкілля. Державні чиновники не мають підміняти собою усі сили вільного ринку, тому що для здійснення такого втручання буде потрібне значне збільшення їхньої влади, яке неминуче призведе до диктатури.

Читати далі

Розмір держави: кожен третій зайнятий працює на неї

З часів набуття незалежності роль держави та бюджету в нашому житті помітно знизилась. З’явилось багато історій успіху у приватному секторі, багато підприємств було приватизовано і навіть у сфері соціальних послуг починає відігравати провідну роль приватна ініціатива. Здавалось, на цьому можна і зупинитись, бо держава і так бідна, слабка та недолуга. Але це тільки з першого погляду.

Розмір держави залишається надмірним. І це не тільки 47.8% ВВП видатків, що є одним із найбільших показників у світі. Це і зайнятість в державному секторі, це і державні підприємства, і усе різноманіття соціального забезпечення. А там де забагато держави не існує сприятливих умов для виникнення Кремнієвих долин, стартапів, розквіту ділової активності та створення нових робочих місць.

Для того, щоб продемонструвати вплив ніби невеликої ролі держави у нашому житті ми підготували першу інфографіку із запланованої серії «Розмір держави».

Читати далі

Інтернет-користувачі визнали проект "Ціна держави" найкращим українським сайтом 2016 року

Друзі, дякуємо Вам за підтримку та ділимося чудовою новиною! У понеділок, 2 травня, німецька медіакомпанія Deutsche Welle оголосила в Берліні переможців 12-го міжнародного конкурсу сайтів і блогів The Bobs. У номінації "Найкращий сайт або блог українською" інтернет-користувачі обрали проект "Ціна держави"!

Переможців конкурсу The Bobs традиційно обирає міжнародне журі, яке представляє 14 мов світу, та інтернет-користувачі (шляхом відкритого онлайн-голосування на сайті конкурсу www.thebobs.com. Переможці за версією журі обираються в чотирьох міжнародних номінаціях: Найкраща соціальна ініціатива в мережі, Найкраща інновація, Культура і мистецтво, Громадянська журналістика в мережі. Окрім того, на конкурсі існують національні номінації (Найкращий сайт або блог українською та ще 13-ма мовами конкурсу).

Переможців національних номінацій обирають виключно інтернет-користувачі.

Читати далі



Розсилка: