Бюджетний літопис: 4 квартал 2015 року

У ІV кв. 2015 р. доходи зведеного бюджету збільшилися на 50.0%, видатки зросли на 55.0% рік до року. За результатами року дефіцит зведеного бюджету сягнув 1.6% ВВП.

Читати далі

91,1% державних підприємств не звітують на порталі використання публічних коштів

В управлінні урядових відомств знаходиться 3690 державних підприємств. Закон «Про відкритість використання публічних коштів» передбачає, що докладні дані про їхню роботу мають бути доступні на порталі spending.gov.ua. На 31 березня 2016 року лише 329 підприємств виконали вимоги закону. Тим часом державні підприємства вважаються одним з найбільших джерел розкрадання коштів державного бюджету.

Читати далі

Шлях до кріпацтва

Друзі, до вашої уваги представляємо першу частину перекладу книги «Шлях до кріпацтва» Фрідріха Гаєка! Це стало можливим завдяки кожному з Вас, хто долучився до збору пожертв на переклад книги.

Мета книги в тому, щоб попередити про загрози соціалізму. Утім, Фрідріх Гаєк не ставив під сумнів високі моральні цілі соціалістів, він ставив під сумнів запропонований шлях – надмірне втручання держави в суспільні процеси й економіку.

Читати далі

Місцеві системи розрахунків як інструмент соціально-економічного розвитку

Як між собою пов’язані місцеві гроші та децентралізація? Історія місцевих грошей сягає часів Стародавнього Єгипту, а особливої популярності вони набули після фінансової кризи 2008 року. Скорочення державних видатків на соціальні програми та проблеми з отриманням банківських кредитів спонукають до пошуку альтернативних ресурсів. В цьому напрямку місцевим адміністраціям та громадським активістам варто звернути увагу на місцеві системи розрахунків. Як показує історія, місцеві гроші є дуже корисним інструментом стимулювання розвитку та подолання бідності.

Читати далі

Економічна віддача землі сільськогосподарського призначення в Україні та її розподіл

В Україні з новою силою розгораються дискусії щодо зняття мораторію на продаж землі. Як вплине земельна реформа на вартість землі та на вартість оренди землі? В чому виграють/втратять власники земельних ділянок? Саме під таким кутом ми спробували поглянути на можливі наслідки земельної реформи.

Читати далі

Врятувати професійну освіту

В Україні за останні 10 років склалася парадоксальна ситуація: більшість випускників ПТУ не можуть знайти роботу, в той час як на ринку праці відчувається величезний дефіцит працівників робочих спеціальностей.

Проблема криється в невідповідності обсягів та напрямів професійного навчання потребам економіки та ринку праці. Роботодавці нарікають на недостатній рівень якості професійної підготовки. Стан ринку праці красномовно свідчить про необхідність змін.

Децентралізація професійно-технічної освіти може допомогти оптимізувати видатки на освіту через переорієнтацію на потреби регіональної промисловості. Про це, а також про міжнародний досвід реформ у сфері технічної освіти читайте у нашій статті.

Читати далі

Шукаємо майбутнього дослідника на практику (продовжено до 18 квітня!)

Темою цієї практики визначено «Зворотну іпотеку» – угоду між літнім власником житла та, наприклад, банком, згідно з якою власникові довічно виплачується щомісячне утримання в обмін на його житло після смерті. Така практика могла би значно покращити матеріальне становище багатьох пенсіонерів, але досі не набула популярності в Україні.

Читати далі

Як там у науковців?

У сучасному світі країни роблять головну ставку на інноваційні технології та ноу-хау. Український же експорт досі залишається сировинним. Ми продаємо відносно недорогі сировинні товари, а натомість купуємо дорогі високотехнологічні, які мали б виробляти самі. Чому ж приватний сектор в Україні не зацікавлений підтримувати науку?

Чому показники ефективності наукової галузі залишаються низькими, а також про необхідність зміни підходів фінансування науки та нові можливості розширення міжнародної співпраці українських науковців як шанс вивести науку з занепаду – читайте у нашій статті.

Читати далі

Збір пожертв на переклад книги Фрідріха Гаєка «Шлях до кріпацтва»

За підсумками голосування ми визначили першу книгу для перекладу й поширення – це «Шлях до кріпацтва» Фрідріха Гаєка!

Читати далі

Ціна держави шукає javascript-девелопера

Колеги, у зв'язку з розробкою нових проектів, "Ціна держави" шукає javascript-девелопера або команду девелоперів.

Читати далі



Розсилка: