Борги срібної країни

Аргентина – «країна срібла», колись була успішною країною. На початку ХХ ст. Аргентина входила в десятку найбагатших держав світу. Аргентина з легкістю могла стати Великобританією чи навіть Сполученими Штатами Південної півкулі. Однак після Другої світової війни країна пережила кілька хвиль інфляцій та дефолтів за борговими зобов’язаннями. Що ж стало причиною стрімкого падіння економіки країни з таким хорошим потенціалом та величезними природними багатствами? Пропонуємо Вашій увазі переклад про історію аргентинських дефолтів із книги Ніла Фергюсона «Сходження грошей» (“The Ascent of Money” by Niall Ferguson). Переклад: Валерія Котіль, стажер «Ціни держави».

Читати далі

Складний бюджет - 2016

Прийнятий у ніч з 24-го на 25-те грудня кошторис країни на 2016 рік став складним рішенням. Фактично, приймали не тільки бюджет, а цілий комплексний пакет змін в податкове та бюджетне законодавство, що так чи інакше стосується кожного українця. Хоча під час ухвалення бюджету значна частина запропонованих урядом змін в напрямку реформ не була підтримана, перші кроки зроблено.

Читати далі

Бюджетний літопис: ІІІ квартал 2015 року

У ІІІ кварталі 2015 року доходи зведеного бюджету збільшилися на 55.4%, видатки зросли на 23.4% рік до року. За 9 місяців профіцит сягнув 32.5 млрд грн.

Читати далі

Ваш рахунок від держави за 2016 рік

Вартість утримання держави зменшується… але не для всіх. Ми проаналізували, останні зміни компромісного варіанту податкової реформи від Міністерство фінансів України

Читати далі

Соціальні бонуси: як профінансувати соціальні послуги без підвищення бюджетних витрат

Питання скорочення видатків викликає гостру дискусію. З одного боку, в бюджеті дійсно невистачає грошей. З іншого боку, скорочення витрат на соціальну сферу теж викликає незадоволення. Чи є альтернатива?

Читати далі

Допомога при народженні: навіть у Франції – це не для заможних

На соціальний захист витрачається десятки мільярдів гривень – одна з найбільших статей бюджетних витрат. В нашій країні сталося так, що чим заможніша людина, тим більше «соціального» захисту вона отримує від громади.

Читати далі

Ендавмент у вищій освіті: світова практика і українське сьогодення

Залежність від державних дотацій не є запорукою академічного успіху. Про це свідчить структура фінансування найкращих вищих навчальних закладів світу. Ендавмент – джерело стабільних грошових надходжень для таких загальновідомих університетів як Гарвард, Єль, Прінстон та Стенфорд, за рахунок яких їхнє керівницто спонсорує стипендії, проводить дослідження і впроваджує інновації, оплачує додаткові видатки на охорону здоров'я, публічні послуги та спортивні заходи. Як правило, ендавмент-фонд кожного вишу складається із благодійних донорських внесків і пожертв меценатів, які надалі інвестуються, а прибуток використовується задля забезпечення освітянських потреб. Про це ми підготували звіт "Ендавмент у вищій освіті: світова практика і українське сьогодення", який і пропонуємо вашій увазі"

Читати далі

Чому закриття малокомплектних шкіл добре для освіти та бюджету

Одним із напрямів підвищення ефективності розподілу бюджетних коштів в освітній галузі є реформування малокомплектних шкіл. Як це вплине на рівень освіти учнів у сільській місцевості– читайте у нашій статті.

Читати далі

Реформи по-чилійськи

Успішна реформа є результатом кропіткої роботи талановитих людей. Десятки країн намагаються повторити досвід тих, хто зміг досягти успіху. Будь-яка імітація має важкі наслідки. Досвід Чилі показує, що якісна та рішуча реформа – це єдиний шлях вирвати свою країну із пастки бідності. Пропонуємо Вашій увазі переклад про історію чилійських реформ із книги Ніла Фергюсона «Сходження грошей» (“The Ascent of Money” by Niall Ferguson). Переклад: Валерія Котіль, стажер «Ціни держави».

Читати далі

Історія пенсійної реформи Аргентини, або Пограбування по-латино американськи

Українська пенсійна система давно потребує реформ. В цьому контексті цікаво, як це вже проходили інші країни. Пропонуємо Вашій увазі одну з найбільш яскравих у світі - пенсійну історію Аргентини.

Читати далі



Розсилка: