Обери книги, варті перекладу українською

Місяць тому ми звернулися до читачів із проханням підказати нам книжки на тему економіки та державного управління, які на їхню думку варто було би перекласти й поширити в Україні. З близько 20 пропозицій ми обрали шість, які найбільше відповідають духу «Ціни держави». Просимо вас допомогти нам обрати книгу, над перекладом якої ми почнемо працювати найближчим часом. Візьміть, будь ласка, участь у голосуванні в кінці сторінки.

Читати далі

Австралійська медична модель: доступна, якісна та ефективна

Австралійська система охорони здоров’я визнана однією з найбільш успішних у світі. Ефективність системи забезпечує поєднання державних та приватних провайдерів найрізноманітніших медичних сервісів та структура фінансування медичних послуг в Австралії.

Чому так важлива первинна ланка системи охорони здоров'я, про нові моделі організації медичної допомоги та як австралійці знайшли розумний баланс розподілу ресурсів серед населення країни – читайте у нашій статті.

Читати далі

Звідки у держави гроші?

Ми звикли чути «державні гроші» чи «державні доходи». Видається, що у держави є якісь свої власні ресурси, які вона і витрачає. Багато хто в Україні переконаний, що держава зі своїх «власних коштів» повинна, наприклад, надавати підтримку «вітчизняним виробникам» чи цілим галузям, створювати робочі місця та допомагати окремим громадянам коштами чи субсидіями, одним словом - «розвивати економіку країни». Однак «власних коштів» у держави майже не існує. Тоді звідки ж у неї гроші?

Про те, звідки держава бере гроші та ресурси для «допомог і підтримок», а також про темний бік субсидій на газ, запозичень та боротьби з безробіттям - читайте у нашій статті.

Читати далі

Коли менше означає краще: 10 фактів про фінську модель освіти

Фіни живуть за принципом "менше означає краще". Це стосується і підходу до навчання: менше вчителів, менше уроків, менше тестів. На відміну від корейської системи освіти ("навчання заради проходження іспиту"), фіни заохочують дітей до самого процесу навчання, виховуючи в них бажання вчитися. Суспільство Фінляндії довіряє своїй системі освіти і з повагою ставиться до кожного її представника.

Про основні принципи побудови фінської системи освіти, які відіграли найважливішу роль у перетворенні Фінляндії з традиційної індустріально-аграрної нації в сучасну інноваційну економіку - читайте у нашій статті.

Читати далі

Податки на пенсії: як воно в інших країнах

Оподаткування пенсій викликає чимало нарікань в Україні. Чи існує така практика в інших країнах?

Читати далі

Деякі уроки Ізраїлю для України

Сьогодні Ізраїль – одна з найрозвинутіших країн світу, незважаючи на військовий конфлікт, у який втягнута країна . У 2014 році ВВП на душу населення складав 37 тис. дол., що в 12 разів більше за український. Проте, в кінці 70-х – на початку 80-х років Ізраїль був дуже схожим на сьогоднішню Україну: війна, страшенна інфляція, двозначний дефіцит, трьохзначний борг, спустошені золотовалютні резерви, загроза дефолту, «кишеньковий» Нацбанк, корупція, роздутий державний апарат, ненадійна підтримка з боку США.

Хто довів країну до такого стану та які кроки врятували Ізраїль та дозволили вибитись країні «в перший світ» в умовах постійної зовнішньої загрози – про це читайте у нашій статті.

Читати далі

Рух за солідарність у Греції – «це абсолютно нова модель – і вона працює»

Як в умовах жорсткої бюджетної економії, кризи та безробіття громадяни можуть допомогти собі та іншим менш захищеним членам суспільства? Пропонуємо Вашій увазі переклад статті про досвід Греції, країни, зубожілої внаслідок рецесії та заходів економії. Англомовний оригінал був опублікований «Theguardian» під назвою «Greece’s solidarity movement: ‘it’s a whole new model – and it’s working’» 23 січня 2015 року. Автор: Jon Henley. Переклад: Валерія Котіль, волонтерка «Ціни держави».

Читати далі

Як стати Південною Кореєю?

Людський капітал, навіть при відсутності великих природних багатств, може стати локомотивом економічного розвитку країни. Прикладом цього є Південна Корея. Країна з масовою неписьменністю за два покоління перетворилася в економічного гіганта, створивши такі бренди, як Samsung, Hyundai, Daewoo і LG. Суворий контроль за інвестиціями в освіту та рівнем їх ефективності сприяв появі висококваліфікованих фахівців та дозволив повністю трансформувати економіку.

Чому збільшення видатків на освіту в Україні, яка все ще працює за принципом «диплом заради диплому», не матиме подібного ефекту та чому можна повчитись у Південної Кореї – читайте у нашій статті.

Читати далі

«Філіппінські граблі», або МВФ та податкова реформа на Філіппінах

Філіппіни увійшли в історію, як країна-рекордсмен за тривалістю виконання програм МВФ: протягом 1962–2000 років у цій країні було започатковано 23 програми. Незважаючи на це, з 60-х років Філіппіни демонструють найгірший рівень економічного зростання в регіоні. За Індексом людського капіталу, що вказує на якість життя та на можливість вільного доступу до освіти та до охорони здоров’я, Філіппіни в 2013 році займали «почесне» 117 місце зі 187 країн. І все це на фоні високого рівня безробіття та критично низьких податкових доходів. Як за країною закріпилося прізвисько «хвора людина Азії» та чому низьке податкове навантаження разом з міжнародними кредитами не дали поштовх економічному розвитку Філіппін − читайте у нашій статті.

Читати далі

Соціальні бонуси: як заробляти без грошей та без місцевої влади?

У попередній статті про соціальні бонуси ми писали про те, що значну частину соціальних послуг можна надавати без додаткових бюджетних витрат. У прикладах, які ми навели, місцева влада відігравала важливу роль в організації та втіленні проектів із соціальними бонусами. Постало питання, чи можна робити те ж саме без участі місцевої влади? Відповідь – так.

Читати далі



Розсилка: