Рейтинг бюджетних пріоритетів

«Ціна держави» дослідила як змінювались пріоритети бюджетних видатків впродовж останніх років та сформувала відповідний рейтинг. Соціально захищені громадяни, освіта та дорогі службовці – у фаворі бюджетного фінансування останніх років.

Читати далі

Доходи і видатки місцевих бюджетів: коротко про головне

Реформа децентралізації дозволила суттєво наростити доходну частину місцевих бюджетів. Однак, одночасно фінансування більшої частини видатків, пов’язаних з життям територіальних громад, тепер здійснюється за рахунок їхніх бюджетів. «Ціна держави» продовжує пояснювати як функціонують місцеві бюджети. У фокусі – формування доходної частини місцевих бюджетів і ключові напрямки видатків.

Читати далі

Доходи регіонів виросли, але темп зростання спадає

Доходи громад в минулому році виросли більш ніж на 20% порівняно з 2017 роком. «Ціна держави» з’ясувала, що 59% усіх власних доходів місцевих бюджетів забезпечив податок на доходи фізичних осіб, темп зростання надходжень якого у минулому році перевищив 25%.

Читати далі

Як держава фінансує розвиток економіки

Бюджетні видатки на розвиток економіки за підсумками 2018 року перевищили 140 млрд грн, понад половину з яких (54.8%) становили видатки з місцевих бюджетів. «Ціна держави» з’ясувала, куди саме витрачались кошти, передбачені для розвитку економіки. Як виявилось, дороги були і залишаються головним напрямом видатків економічного розвитку.

Читати далі

Аналітик з енергетики

В рамках проекту «Роз’яснення громадянам впливу енергетики на розвиток економіки», що реалізується Центром соціально-економічних досліджень «CASE Україна» спільно з «Федерацією роботодавців нафтогазової галузі» відкривається вакансія аналітика з енергетики. Дед-лайн – 04.02.2019р.

Читати далі

В 2019 році пенсійне навантаження скоротиться, але не набагато

Пенсійне навантаження у 2019 році скоротиться лише на 0.1 в.п. «Ціна держави» з’ясувала причини такого повільного темпу скорочення відношення видатків Пенсійного фонду до ВВП. Серед ключових причин - відкладений в часі ефект від попередніх реформ пенсійної системи, перенесення на рік запровадження накопичувальної системи та заплановане підвищення пенсій.

Читати далі

Монетизація житлових субсидій: ефективні державні видатки чи політичний хабар

Президент чітко й однозначно виступив за повноцінну монетизацію житлової субсидії. Через роки дискусій і вагань маємо зрушення в цьому питанні. Рішення викликало гострі суперечки. Частина експертів вважають, що впровадження повноцінної монетизації, тобто живими грошима безпосередньо громадянину, а не якимось замінником чи повз громадянина, напередодні виборів має ознаки політичного хабара. Інша частина – що це рішення має більше позитиву навіть з огляду на політичний складник. Ми належимо до тих експертів, які переконані, що саме грошова виплата безпосередньо для громадян є найбільш доцільною формою монетизації.

Читати далі

Фантомні мільярди

Минулого року уряд прозвітував, що боротьба з контрабандою на митниці принесла в бюджет 70 млрд грн. «Ціна держави» зруйнувала цей міф – причиною збільшення надходжень до бюджету стало зростання курсу долара, запровадження податку на додану вартість на імпорт природного газу, зростання обсягу імпорту нафтопродуктів. Цього року ситуація повторилася – уряд знову прозвітував про успіхи боротьби з контрабандою, котрі принесли до бюджету 100 млрд грн. «Ціна держави» проаналізувала причини зростання бюджетних надходжень. Виявилося, що обсяг надходжень був набагато менший, а причина зростання така сама, як і торік, – збільшення стягнення податків з енергоносіїв, яке відбулося на тлі зростання світових цін на енергоносії. Самі ж контрабандні схеми нікуди не ділися, а лише мімікрували під нібито законний імпорт.

Читати далі

Місцеві бюджети: коротко про головне

«Ціна держави» розпочинає серію публікацій про місцеві бюджети. Ви дізнаєтесь про те, як формуються та наповнюються місцеві бюджети, яким чином місцева влада фінансує потреби громади та про інші особливості функціонування місцевих бюджетів.

Читати далі

В пошуках балансу. Чому виникає дефіцит або профіцит бюджету?

«Ціна держави» пояснює, що означає дефіцит та профіцит бюджету, а також, чому Державний бюджет в Україні є зазвичай дефіцитним, а місцеві бюджети – профіцитні?

Читати далі



Розсилка: